Diskuse

Jidáš prý zradil. Už zase! Tentokrát maturanty

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LN

Přiznám se, že jako doplnění by mě to v době mé maturity (20 let zpět) asi nenapadlo i když jméno Jidáš samozřejmě znám. Pokud by to byl výběr z několika možností, tak bych to zcela jistě trefil, ale takhle na doplnění by mě tehdy Jidáš asi nenapadl. Mám ho spojeného spíš jako s darebákem, který figuruje někde asi v Bibli. Ale shodou okolností na něj přišla před měsícem u nás doma řeč, tak bych to nyní věděl (kupodivu). Upřímně těžko říct, do jaké hloubky by dnešní maturant měl znát biblické postavy v maturitě z ČJ? Proč ne raději z maturity z dějepisu nebo náboženství? A co postavy z Koránu či jiných náboženských pohádek? Řekněte upřímně, kdo z Vás přesně ví, kdo to byli Emauzští učedníci? Já třeba ano, ale pouze v souvislosti s jedním slavným obrazem a přiznám se zcela veřejně, že číst Bibli mi po pár stránkách vždycky přišlo jako naprostá ztráta času a v kostele, když mě rodiče a babička donutí, vždy při čtení z evangélia usínám a myslím na veverky. Asi jsem kulturní barbar a z ČJ jsem si tu dvojku u maturity místo jedničky asi zasloužil. Zkoušející se mě ptali na věci, které jsem velmi dobře znal nejen z knížek ale i z filmového zpracování... Hašek, Kundera, Werich, Ota Pavel, Bass atd...

0 0
možnosti
NS

Zajímalo by mě, kdy si lidé konečně uvědomí, že Bible je výchozím textem evropské literatury, tudíž tvoří základ našeho dalšího písemnictví. S náboženstvím to v této souvislosti nemá co dělat. Zkuste si třeba také zjistit, jaké postavení měla Bible, když se tvořil základ moderní češtiny, tedy když Dobrovský pracoval na Zevrubné mluvnici jazyka českého. Myslím, že vás to překvapí.

0 0
možnosti

Jidáše zná každý, ale opravdu je prohřešek proti obecnému vzdělání nevědět, že byl Iškariotský? Kdo z těch, kteří tady studenty pranýřují vědí, že celé jméno například Pythagora, je Pythagoras ze Sámu?

1 0
možnosti
NS

Tady se nejedná o přídomek Iškariotský. Pokud jste dobře četla, dozvěděla jste se, že k Jidášovi vedlo mnoho nápověď - zrada, třicet stříbrných, biblická postava, Nový zákon. Nepranýřuji nikoho, kdo nezná přesná biblická jména, nýbrž ty, kteří si dovolují tvrdit, že Bible nemá v testu z literatury co dělat.

0 0
možnosti
JK

"Jenže my jsme gymnazisté" - tohle mě opravdu pobavilo.

0 1
možnosti
MH

nojo Jani, chapu ze na ucnaku uz mate internet a ucitel vas uspesne prihlasil do diskuse na idnes, nicmene smirte se s faktem, ze na gymnazisty mit nikdy nebudete.. ;-)

PS: ja sem z obchodky.. ;-)

0 1
možnosti
VB

V24í73t 24B73l23e46c93h71a

9. 5. 2015 9:18

Možná, že v testu měla být i otázka - jak se jmenuje matka Mohamedova?

1 4
možnosti
JV

Myslím, že člověk, který v Evropě vůbec řeší, jestli "musí" znát Jidáše Iškariotského, není zralý na to, aby měl maturitu. To, že si v danou chvíli ono jmého nevybaví, je věc druhá. Ve stresu člověk zapomene cokoli. Ale snažit se vymlouvat na náboženství apod. je (přinejmenším!) důkaz nezralosti.

5 0
možnosti
PL

P71e32t41r 59L33u90k94e32š

8. 5. 2015 13:29

A pak, že krása se nemůže snoubit s chytrostí.

Karma.R^

4 0
možnosti
JP

1.) Jste si jista, že Bible je nejprodávanější knihou? Co Korán, ten je na kterém místě? Podle poču muslimů soudím, že klidně může být nejprodávanější knihou Korán. Kolik křesťanů má doma Bibli? A kolik muslimů má doma Korán? Kolik křesťanů Bibli četlo? Kolik muslimů četlo Korán? Obě knihy jsou na čtení velmi nestravitelné, proto si myslím, že hodně např. křesťanů zná třeba biblické příběhy z nějakého převyprávění, ale Bibli jako takovou skutečně nečetli.  

2.) Jidáše zná hodně lidí. Ne každý ale ví, že byl Iškariotský.

1 5
možnosti
Foto

Tak na to, abyste věděli, že Jidáš zradil za 30 stříbrných (což k odpovědi stačí) nemusíte číst bibli a ani vědět, že je Iškariotský

5 0
možnosti
PN

Ten test je spíše test logického uvažování než znalostí naučených v hodinách češtiny.  Takže otázkou je, učí se v hodinách češtiny o Jidášovi?  Pokud ano,  tak otázka je tam právem. Jinak je to spíše otázka testující  logiku v kombinaci se všeobecnými  znalostmi.  A ty se získají mimo jiné zkušenostmi,  tedy s věkem.  A holt někteří maturanti se to dozvěděli teď,  neviděl bych to jako velkou ostudu

1 1
možnosti
NS

Ano, Starý i Nový zákon se probírá, tudíž Jidáš by v hodinách padnout měl.

1 0
možnosti
PJ

Upřesníme si pojmy :

Didaktika -  teorie vyučování a vzdělávání

Test - zkouška schopností

Přeloženo - zkouška schopností z Českého jazyka po vzdělávání

Nikde není, že je to test z historie nebo obecného přehledu !!!!

0 3
možnosti
NS

A pod pojmem "literatura" si představujete co?

6 0
možnosti